Motorsågskörkort för privatperson

Hem » Utbildningar » Motorsagskorkort » Privatperson

Upplägg

Teori och praktisk utbildning

Utbildningsmaterial

Utbildningsmaterial ingår i kursen och behålls efter utbildningen är avslutad. Registrering- och certifieringen registreras till Säker Skog.

Utbildningsort

Hos oss eller hos dig

Kostnad

Kontakta oss för offert
0271 12222
Telefontid: 07:30-17:00
Mån-Fre

Intresseanmälan


Genom att använda detta kontaktformulär samtycker du att vi lagrar och hanterar dina personuppgifter enligt Skogstekniskas personuppgiftspolicy.

Frågor och svar

Utöver motorsåg A så erbjuder vi motorsåg B, C, S, D, E, F, I och V.

Motorsågskurs för privatpersoner

Vad säger lagen?

Motorsågskörkort är sedan den 1 januari 2015 ett lagstadgat krav för de som arbetar med motorsåg. För att kraven ska uppfyllas ska man ha avlagt och godkänts i ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Det arbete som är reglerat i lagen, AFS 2012:1, innefattar allt det arbete som utförs med motorkedjesåg och röjsåg.

Olika typer av motorsågsarbete kräver dessutom olika klasser av motorsågskörkort – vid enkelt och grundläggande skogsarbete är ett A- eller B-körkort tillräckligt men om du ska arbeta med mer avancerade typer av motorsågsarbete krävs det oftast ett motorsågskörkort på högre nivå.

Det är inget krav enligt lag att proven för motorsågskörkort ska göras om med jämna mellanrum, men enligt rekommendation från Arbetsmiljöverket borde proven göras om var femte år för att säkerställa fortsatt god kunskap och säkert utförande.

Inte bara för yrkesperson och professionella motorsågsbrukare

Men det är inte bara för yrkespersoner och professionella motorsågsbrukare som ett motorsågskörkort är nyttigt och användbart att ha. Även för dig som endast använder en motorsåg utanför arbetet, till exempel i trädgården eller vid sommarstugan, är ett motorsågskörkort och de kunskaper du får med det väldigt användbara. Du lär dig i de olika kurserna flera olika tekniker och färdigheter som du kan använda för att göra ditt motorsågsarbete såväl effektivare som säkrare. De olika motorsågsutbildningarna och klasserna bygger på varandra, vilket gör att du måste ha gått kursen för klass A innan du kan ta kursen för klass B och så vidare. Detta för att säkerställa att du som utbildningstagare ska kunna tillgodogöra dig all relevant kunskap i det stegdu önskar ta.

Inom ramarna för de olika motorsågskurserna lär du dig en hel rad olika tekniker och färdigheter som du som privatperson kan ha nytta av varje gång du ska använda dig av en motorsåg. Bland annat behandlas vård och tillvaratagande av motorsågen, kunskap om motorsågens funktioner och delar så att du ska kunna avgöra om sågen är säker att använda samt olika arbets- och fällningstekniker inklusive olika fällningshjälpmedel. Du lär dig också om hur du på bästa sätt arbetar för att avlasta kroppen och göra arbetet behagligare. I tillägg tar kurserna också upp den förhållning man bör ha till arbete med motorsåg, så att man som privatperson kan avgöra när ett jobb är för svårt eller komplicerat i förhållande till sin egen personliga kunskap och förmåga. Allt detta gör att även om motorsågskörkort endast är ett krav enligt lag för personer som brukar motorsågen i yrket så har man som privatperson många anledningar att också skaffa ett.

Du får kunskap och färdigheter som inte bara kommer göra dig till en skickligare användare av motorsågen och väsentligt underlätta ditt arbete, utan det gör också arbetet avsevärt mycket säkrare. Detta är en god grund till varför man som privatperson bör överväga att ta en motorsågsutbildning för att få den klass av motorsågskörkort som är relevant för sitt eget arbete, oavsett vad det är.

De teoretiska delarna i utbildningen utförs i våra lokaler i Alfta, Hälsingland. Vid gruppbokningar där vi åker ut till er tillhandahålles utbildningslokaler av er.

Kommande kurser

2022-06-01
Röjsåg Nivå RA-RB Kurslängd: 3 dagar - Plats: Alfta
2022-06-08
Motorsåg A-B Kurslängd: 3 dagar - Plats: Örsundsbro
2022-06-15
Motorsåg A-B Kurslängd: 3 dagar - Plats: Alfta
2022-07-05
Motorsåg A-B Kurslängd: 3 dagar - Plats: Kisa - Fullsatt
2022-08-17
Röjsåg Nivå RA-RB Kurslängd: 3 dagar - Plats: Alfta
2022-08-23
Motorsåg A-B Kurslängd: 3 dagar - Plats: Sundsvall
2022-08-30
Motorsåg A-B Kurslängd: 3 dagar - Plats: Alfta
2022-09-09
Motorsåg Nivå E Kurslängd: 1 dag - Plats: Alfta
2022-09-09
NKM - Avverkning - Förnyelse Kurslängd: 1 dag - Plats: Alfta
2022-09-20
Motorsåg C Kurslängd: 3 dagar - Plats: Alfta