Idag är det 25 år sedan Skogstekniska grundades, historien började egentligen tidigare än så. Redan 1918 påbörjades ÖSA-epoken med en liten bysmedja i Alfta där Jonas Östberg arbetade som hovslagare. Bysmedjan blev Östbergs Smidesfabrik och senare företaget ÖSA. 40 år efter detta tillverkas den första skogsmaskinen av ÖSA – en milstolpe i det mekaniserade skogsbruket.

År 1972 byggdes ÖSA-skolan, då den nya tekniken ställde allt högre krav och behov av kunskap på förare, servicepersonal och arbetsledare. 1981 såldes ÖSA till finska Rauma-Repola som startade Forest Machine Group (FMG) tillsammans med Kockum, Bruun system, Lokomo och Cemeta Grip. ÖSA-skolan bytte namn och kom att heta FMG-skolan eller FMG Training Center.

Lasse Larsson köpte FMG-gruppens utbildningsenhet 1991 och startade företaget Skogstekniska Utbildning.

Med kompetent och professionell personal har vi tillsammans gjort en fantastisk resa som varit tuff, lärorik och mycket inspirerande – då känns det extra roligt att vi kommit till ett etappmål i tiden nämligen att bli 25 år!

Vi har fått en del utmärkelser genom åren och varit utsedd till Dagens Industris Gasell och har av lokala köpmännen i Alfta fått hederspriset till entreprenörer: ”För att han/vi gör det möjligt för företag att leva vidare och människor att utbildas i Alfta”

Inom skogsbranschen har mycket har hänt genom åren med tekniker, metoder och ökade behov på kompetenser. Med anpassning sig efter nya krav och verksamheter är Skogstekniska idag ett modernt utbildningscenter och en av skogsbrukets största utbildare.

Över 30 000 personer utbildats i ett brett spektrum av skogliga utbildningar – allt från eftergymnasiala KY-utbildningar, utbildningar mot maskintillverkare, FSC/PEFC-utbildningar för att klara kraven på skogscertifieringar, motorsågs- och röjsågsutbildningar samt på senare tid yrkeshögskoleutbildning för Skogsbrukstekniker. Under åren har det även startats andra verksamheter inom Skogstekniska Gruppen, bland annat TCC Utbildning (tåg och järnväg), Alfta Tech Consulting (konstruktionsbolag), Woxnadalsstugan (timmerhustillverkare), Trävaruhuset (bygghandel) samt hyvleri och pelletstillverkning.

Skogstekniska ser framåt positivt med nya kuggar i maskineriet och står rustade inför framtiden med nya uppdrag som väntar.