Skogsbruks­tekniker

Yrkeshögskola

Om utbildningen

Det finns en stor efterfrågan på skoglig personal och skogliga entreprenörer i Sverige. Skogsbruks­tekniker är en YH-utbildning som tagits fram i samverkan med skogsbruket i syfte att stärka den kompetens­utveckling som krävs för att bibehålla tillväxten i landet.
Efter avklarad examen finns mycket goda möjligheter att direkt få jobb som exempelvis skogsmaskin­förare, skogsbruks­planläggare, arbetsledare eller avverknings­planerare. Utbildningen passar även dig som vill driva eget skogsvårds eller avverknings­företag.

Ansökningsinfo

Startar: 15 augusti, 2024
Sen ansökan: Öppen för HT 2024
Reservplats: Meddelas sista juli
Besked: 20:e juni

Snabbfakta

School Examen Yrkeshögskoles­examen
Speedometer Studietakt 100%, heltid
Diamond Omfattning 300 YH-poäng
People Antal platser 35 platser
Location Studieort Alfta eller Ljusdal
Chatbubbles Undervisningsspråk Svenska
Wallet Avgift Kostnadsfri
Checkmark Circle CSN-berättigad Ja

Behörighet

Förkunskapskrav

Du är behörig att antas till Skogsbrukstekniker om du har gymnasiebetyg samt har genomfört kurserna Skogs­skötsel 1, Motor & röjmotorsåg och Terräng­transporter.

Saknar du behörighet?

För dig som inte genomfört kurserna Skogs­skötsel 1, Motor & röjmotorsåg eller Terräng­transporter erbjuder vi en förberedande utbildning med start 19:e februari 2024, som ger dig alla kompletterande behörighetskrav. Läs mer här!

Obligatoriska kurser

9 av 10 får jobb direkt efter examen

Det råder idag en stor kompetensbrist inom skogsbranschen och flertal företag har mycket svårt att rekrytera. Prognosen över efterfrågan på arbetskraft kommer även att öka kommande år, bland annat på grund av pensionsavgångar.

Skogsbrukstekniker syftar till att ge breda praktiska och teoretiska kunskaper och möjlighet att arbeta med flertal skogliga yrken. Våra sökande elever får en hög relevans på arbetsmarknaden och 9 av 10 får jobb direkt efter slutförd examen.

Få kunskaper att arbeta med hållbart skogsbruk

Under utbildning får du möjlighet att genom kurserna Natur och miljökunskap – traktplanering och skogsskötsel, utföra skogsbruksplanläggning i fält och detaljplanera inför avverkningar i både gallring och slutavverkning. Du kommer även få möjlighet att komplettera ditt motorsågskörkort med nivå C för att arbete i skadad skog och problemträd för manuell nedtagning.

Kör skogsmaskin med den senaste VR-tekniken

Din resa mot att bli en fulländad skogsmaskins­förare börjar i en skogsmaskins­simulator. Våra skogsmaskins­simulatorer använder den senaste VR-tekniken från HTC Vive, vars reglage och stolar är identiska med en riktig skogsmaskin. Här får du möjlighet att träna både att avverka och transportera träd på ett säkert sätt, innan den riktiga maskinkörningen börjar!

Vill du starta och driva eget företag?

Skogsbrukstekniker ger dig förutsättningar till att starta och driva eget företag inom skogsvård och avverkning. Vi kommer gå igenom de ekonomiska förutsättningarna, räkna på att investera i skogsmaskiner. I kursen arbetsledning kommer ni leda det dagliga arbete med maskinella och motormanuella arbeten och handha kontakten med skogsbolagen i vår planering med studerandeavverkningarna.

LIA - Lärande i arbete med fri praktikplats

Är du osäker på vad du vill arbeta med? Praktisera olika skogliga yrken, du är inte låst till en praktikplats! LIA:n ger dig möjlighet att praktisera de kurser du läst under de två första terminerna. Du kan fritt välja var du önskar praktisera!

Studiefinansiering

YH-utbildningen Skogsbrukstekniker är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. För mer information, kontakta studievägledaren på din hemort eller besök www.csn.se

Skogsmaskins­utbildningar sedan 1991

Skogstekniska har levererat utbildningar inom skogsbruket i över 30 år och vi är ledande i Sverige på området. Från skogsutbildnings­centret med bas i Hälsingland erbjuds ett heltäckande utbud av Skogstekniska skogliga & industriella utbildningar med moderna utrustningar och kompetent personal.

Samarbetspartners

Vanliga frågor och svar

Det finns flertalet möjligheter till boende. I Alfta kan du söka boende via kommunens webbplats Ovanaker.se, Alfta Camping samt Alfta Gästgiveri (Hotell som erbjuder långtidsboende). Det går även söka boende i Bollnäs och Edsbyn (ligger cirka 2 mil bort), t.ex Bollnäs Vandrarhem och Hotell Edsbyn. Kontakta oss om du vill ha rådgivning om boende under kurstiden.
Samtliga får antagningsbesked och kallelse senast 20 juni. Kallelse meddelas senare om platser finns tillgängliga.
Skogsbrukstekniker har inga termins eller årsavgifter samt är CSN-berättigad. Studiematerial såsom böcker och pennor betalas privat.
Ja, åldersgränsen för Skogsbrukstekniker är 18 år.
Skogsbrukstekniker ger dig mycket goda förutsättningar för att bli skogsmaskinförare. Du kan exempelvis välja averkning med skogsmaskin under LIA-perioden, vilket ger 150 YH-poäng praktisk maskinkörning.