Utbildning i HLR

Hjärt- och lungräddning med Hjärtstartare (Vuxen HLR)

Om utbildningen

Varje dag i Sverige får närmare 20-30 personer ett plötsligt hjärtstopp. Med rätt kunskap och utbildning, ökar chansen för överlevnad med 2-3 gånger.
För att en person ska vakna, krävs det i regel en eller flera strömstötar med hjälp av en defibrillator (hjärtstartare). Hjärtstartaren är en apparat som sätts upp mer och mer i samhället. Det är viktigt att veta var den finns och hur man ska använda den, samt när det är skarpt läge - som ger en större chans för den drabbade att överleva.
Utbildning i HLR inkluderar både praktiska och teoretiska övningar kring vad som ska göras vid ett hjärtstopp eller luftstopp och när du ska använda dig av stabilt sidoläge.

Snabbfakta

Kursupplägg Teoretisk och praktisk kurs
Omfattning Halvdag
Location Studieort Hos oss eller hos dig
Wallet Pris Kontakta oss

Kursinnehåll

HLR utbildningen varvas mellan teoretiska och praktiska genomgångar. Varje delavsnitt övas praktiska hela kurstiden. Repetition och sammanfattning sker efter varje delavsnitt och avslutningsvis.
  • Bröstkompressioner
  • Inblåsningar
  • Hjärtstartare
  • Stabilt sidoläge
  • Luftstopp
  • LABC

Mer information

HLR kommer att utövas på dockor, där kompressioner och inblåsningar lärs ut praktiskt mellan kursdeltagarna. Kursen kommer sedan att gå vidare till Hjärtstartare (AED). Kursdeltagaren kommer att få arbeta med hjärtstartare och hur man använder denna apparat tillsammans med HLR.

Vidare kommer stabilt sidoläge läras ut, vilket man använder när en person är medvetslös men har en normal andning. Ni kommer även att få praktisk övning i vad man gör om någon drabbas av en plötsligt luft stopp t.ex. satt i halsen så att luft ej når lungorna.

Dagen avslutas med en teoretisk del med LABC, (Andning Blödning Chock). Efter av avslutad utbildning, blir du registrerad på Hjärtlungrådets hemsida att du genomgått denna utbildning.

Anmälan till kurs

Skicka in en intresseanmälan för utbildning i HLR via formuläret på denna sida.
Din förfrågan är inte på något sätt bindande. Ange om du är intresserad av ett specifikt kursdatum, eller om du har andra önskemål.
Vi återkommer till dig med mer information och deltagarpris, eller offert vid större gruppbokningar.

Intresseanmälan för HLR-utbildning

Aktuella kursdatum för HLR

Du kan alltid kontakta oss för önskemål om andra kursdatum.

Vanliga frågor och svar

Inga förkunskaper krävs.